Маријана Матовић, Јермени у Чачку : 1885-1950, Чачак, Народни музеј, 2017.

 Тема историје јерменског народа, једне од најстаријих националних  заједница у свету, увек је занимљива и интригантна. Политичка стварност у којој живимо и рат који се води на Кавказу ову тему поново чини веома актуалном. Народни музеј у Чачку је 2017. године објавио монографију наше уважене колегинице мр Маријане Матовић из Градске библиотеке „Владислав Петковић-Дис” у Чачку под називом „Јермени у Чачку : 1885-1950”. Иако наслов указује да је у питању повест о једној локалној заједници и мањинској групи о којој није било пуно података, књига Маријане Матовић по својој структури хронолошки, тематски и просторно надилази радове сличне садржине. Монографија најпре приказује историју јерменског народа, његове културе и државности, потом везе Јермена и Срба у прошлости, и на крају судбину Јермена у Чачку, тако да по много чему надилази локалне оквире.

 


Публикација Јермени у Чачку: 1885-1950” заправо представља завршетак вишегодишњег истраживања историје јерменске заједнице у Чачку која не само да надилази локалне оквире једне средње вароши у Србији, већ представља прави пример повезивања регионалних и националних тема са општим токовима историје везаним за подручја Кавказа, Блиског истока, Мале Азије, Балкана и Европе. Колегиница Матовић се потрудила да најпре изложи сажету прошлост Јермена, њихове постојбине, културе, успона и падова једне од најстаријих цивилизација, узрока и последица расејања народа који је доживео неколико узастопних геноцида крајем XIX и почетком XX века. Овај увод у тему је истовремено и поглавље где се излажу сличности и разлике историјске судбине Јермена и Срба.

 

Треба истаћи да иако везе Срба и Јермена трају вековима, нема пуно радова на ову тему, а мр Маријана Матовић потрудила се да у поглављима посвећеним досељавању Јермена на Балкан и културним везама са народима на овом простору, изложи кратки и информативни приказ развоја националне идеје Јермена и Срба у периоду националног буђења XIX века. Чачак је једно од места где су ове породице боравиле, заједно живеле са Србима, а понекад се асимиловале са већинским становништвом. Портрети тих људи представљају не само историју јерменског народа у расејању, већ откривају и почетак уздизања грађанског слоја у аграрном друштву нововековне Србије. На примеру Чачка и јерменских породица које су у њему живеле, односно судбине појединца у историји, репрезентује се и анализира судбина целе јерменске заједнице у Србији. У томе је и највећа вредност монографије мр Маријане Матовић, која је позната по својој акрибичности, посвећености и истрајности у свом раду. Књига је богато илустрована, са примереним дизајном Миленка Савовића из Чачка. Као и многа друга издања Народног музеја у Чачку и монографија колегинице мр Маријане Матовић доступна је у електронском облику.

https://www.cacakmuzej.org.rs/files/Jermeni_u_Cacku.pdf


Милош Тимотијевић

Коментари

Популарни постови са овог блога

IN MEMORIAM – Анка Вучковић (Ane Vuckovich) (1923-2023)

ОД КАДА И ЗАШТО СЛАВИМО СРЕТЕЊЕ КАО НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК?

„СВЕТИ СИСОЈЕ НАД ГРОБОМ АЛЕКСАНДРА ВЕЛИКОГ”, ФРЕСКА НА ЈУЖНОМ ЗИДУ ПРИПРАТЕ ЦРКВЕ МАНАСТИРА НИКОЉА ПОД КАБЛАРОМ