БОРИВОЈЕВА ПЛОЧА У ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКОЈ КЛИСУРИ

 Изнад магистралног пута који води кроз Овчарско-кабларску клисуру, у самој близини Овчар Бање, једна спомен-плоча по свом положају и садржају поруке деценијама привлачи пажњу свих путника и посетиоца овог подручја. На плочи утиснутој у стену записано је:

 

ВЕКОВИМА / ЖУБОРОМ ЋЕ МОРАВИЦА / ПЕВАТИ СЛАВУ / СРПСКОГ ОРУЖЈА / 1912-1919 / БОРИВОЈЕ”

 


Израду плоче наручио је Боривоје Поповић, пензионисани пуковник из Београда (живео је код Каленић пијаце), иначе родом из Ивањице. Плочу је 1927. године урадио каменорезац Франческо Барбеља из Чачка. Пуковник Поповић је најпре намеравао да подигне спомен-чесму у част изгинулих ратника у ослободилачким ратовима, али се бојао да ће је „човечја рука” временом уништити. Желео је да споменик који подиже остане трајно обележје, па се за облик и место постављања консултовао са Барбељом. Заједно су одабрали високу стену у Овчарско-кабларској клисури изнад магистрале у близини Овчар Бање, до које су мајстори потом дошли скелом. Плочу су излили црним, а слова белим цементом, тако да могу да се виде из даљине. Посао је био напоран, и није био јефтин. Пуковник Поповић платио је спомен-плочу и њено постављање 7.000 тадашњих динара. Издавање две собе са купатилом у центру Београда у то време се месечно плаћало око 1.500 динара.

 

Деценијама се није знало ко је „Боривоје”, док текст о овом подухвату није објавио новинар „Чачанског гласа” Милан Ђоковић 1965. године. Ипак, и поред тога и даље је остао по мало збуњујући. Најпре зашто се помиње „Моравица” када је плоча подигнута изнад Западне Мораве. Пуковник Поповић био је родом из Ивањице, кроз коју протиче Моравица, а она се званично од Пожеге зове Западна Морава. У томе се крије тајна ове „омашке”. Ту је и на први поглед необичан хронолошки опсег у коме су гинули српски ратници, јер су ослободилачки ратови званично завршени 1918. године окончањем Првог светског рата и стварањем Краљевства, потом Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (Југославије). За савременике то није био потпуни крај борби и погибија. Читава 1919. протекла је у утврђивању граница нове државе, које су се на многим местима браниле оружаном борбом. За пуковника Боривоја Поповића ослободилачки ратови завршени су тек са окончањем 1919. године, и за такав став имао је много јаких аргумената.

Милош Тимотијевић

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

IN MEMORIAM – Анка Вучковић (Ane Vuckovich) (1923-2023)

ОД КАДА И ЗАШТО СЛАВИМО СРЕТЕЊЕ КАО НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК?

„СВЕТИ СИСОЈЕ НАД ГРОБОМ АЛЕКСАНДРА ВЕЛИКОГ”, ФРЕСКА НА ЈУЖНОМ ЗИДУ ПРИПРАТЕ ЦРКВЕ МАНАСТИРА НИКОЉА ПОД КАБЛАРОМ