Каталог „НАША СУГРАЂАНКА КРАЉИЦА ДРАГА: ИЗМЕЂУ СЛАВЕ И АНАТЕМЕ”

 


Каталог „НАША СУГРАЂАНКА КРАЉИЦА ДРАГА: ИЗМЕЂУ СЛАВЕ И АНАТЕМЕ” у издању Музеја рудничко-таковског краја, штампан је поводом истоимене изложбе отворене 12. новембра 2020, која би по плану требало да буде отворена у Горњем Милановцу до 9. фебруара 2021. године.

 

Каталог се састоји од четири целине и рецензије. Први део је кратка биографија краљице, рад др Ане Столић под насловом „КРАЉИЦА ДРАГА ОБРЕНОВИЋ”. Други део је текст историчара и управника Музеја Александра Марушића КРАЉИЦА СРБИЈЕ У СВОМ ЗАВИЧАЈУ: ПОСЕТА ПОСЛЕДЊИХ ОБРЕНОВИЋА РУДНИЧКОМ ОКРУГУ СЕПТЕМБРА МЕСЕЦА 1901. ГОДИНЕ”, а трећи „СТВАРАЛАЧКЕ ЕВОКАЦИЈЕ СЕЋАЊА НА КРАЉИЦУ ДРАГУ ОБРЕНОВИЋ” потписује Дејан Вукелић, и бави се начинима презентације живота краљице у разним облицима уметничког стваралаштва, највише театром и филмом. Потом следи попис каталошких јединица и на крају рецензија др Николе Крстовића. Каталог је примереног обима и дизајна, богато илустрован портретима и фотографијама краљице Драге, снимцима из њеног живота, као и изложених предмета.

 

Добро осмишљена, постављена и презентована изложба обогаћена је овим важним каталогом, трајним сведочанством музејских активности, о једној теми која је  увек интересантна за јавност, нарочито публици из Горњег Милановца и западне Србије.

 

Када је у питању Чачак увек се треба сетити да је породица Милићевић-Луњевица пореклом из села Луњевица на Вујну, а да је мајка краљице Драге, Анђелија Анђа Кољајић, рођена Чачанка, ћерка трговца Ђорђа Кољајића. На један посредан начин Драга је и наша суграђанка, и једина краљица која је две ноћи у провела у Чачку. Са својим мужем краљем Александром, у постељи која је донета зграду Начелства, простор који данас користи Народни музеј у Чачку.

 

 


Коментари

Популарни постови са овог блога

IN MEMORIAM – Анка Вучковић (Ane Vuckovich) (1923-2023)

ОД КАДА И ЗАШТО СЛАВИМО СРЕТЕЊЕ КАО НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК?

„СВЕТИ СИСОЈЕ НАД ГРОБОМ АЛЕКСАНДРА ВЕЛИКОГ”, ФРЕСКА НА ЈУЖНОМ ЗИДУ ПРИПРАТЕ ЦРКВЕ МАНАСТИРА НИКОЉА ПОД КАБЛАРОМ