ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У КОШАРЦИ 1937. И ПРВИ ТРИЈУМФ ЛИТВАНАЦА АМЕРИЧКОГ ПОРЕКЛА

 Пошто су правила ФИБА захтевала да победник претходног Европског првенства у кошарци буде домаћин следећег такмичења, Летонија је 1937. добила прилику да буде организује турнир у својој земљи. Систем такмичења био јасан од почетка, са две групе у прелиминарној рунди и касније рундом за класификацију која је одлучивала о коначном пласману. За разлику од Швајцараца две године раније, Кошаркашки савез Летоније није могао да обезбеди наткривену дворану за такмичење, па су се утакмице одржавале на бетонским теренима у адаптираним халама некадашње фабрике. Све утакмице одигране су од 2. до 7. маја у Риги, главном граду Летоније.

 


На такмичењу су учествовале репрезентације Чехословачке, Естоније, Француске, Италије, Летоније, Литваније, Пољске и Египта који је укључен на ово првенство јер на подручју Африке није било регистровано кошаркашких савеза. Слична пракса (са различитим образложењима) настављена је и у следећим деценијама, па и у савремено доба, а најизразитији је пример Израела.

 

Европско првенство у кошарци 1937. је било друго међународно кошаркашко такмичење организовано под окриљем ФИБА.  Златну медаљу освојила је Литванија, сребрну Италија, а бронзану Француска. Домаћин Летонија, првак претходног првенства, заузела је тек шесто место. За најбољег играча проглашен је Pranas Talzūnas (рођен као Frank Konstant Talzunas), играч Литванске репрезентације који је одрастао у САД, где је и научио да игра кошарку.

 

Коначан пласман.

1. Литванија

2. Италија

3. Француска

4. Пољска

5. Естонија

6. Летонија

7. Чехословачка

8. Египат

 

Кошарку у Литванији прво су играле девојке (1920), које организују и првенство (1922). Мушкарци тек касније прихватају овај спорт, који се тешко развијао у једној аграрној земљи. Одлучујући допринос успону кошарке у Литванији дали су играчи из САД пореклом са овог подручја. После Олимпијских игара у Берлину, на којима је прво место у кошарци заузела репрезентација САД, један њен играч, Frank John Lubin (Pranas Jonas Lubinas 1910 – 1999), долази у Литванију да тренира њену репрезентацију у коју су позвани и други Американци литванског порекла.

 


Југославија није учествовала на Европском првенству за кошаркаше 1937, као ни 1935, нити је имала свој тим на Олимпијади 1936. године. Ни дневна штампа у Београду није посветила пажњу Европском првенству за кошаркаше у Литванији. Све је било у зачетку, а први пропагандни турнир кошарке организовали су Соколи у Скопљу, Видовданском слету  28. јуна 1937. године. Учествовали су соколски тимови из Загреба, Београда и Штипа. Прво место заузела је соколска екипа „Загреб II”, а соколски тимови „Београд X” и Штип нису ни играли утакмицу за треће место јер су се посвађали.

Југославија је попут Литвније могла да користи своју дијаспору како би унапредила кошарку. Срби у САД били су укључени у друштво у коме су живели и имли су сопствену кошаркашку традицију. Тако су у Америци одржана три српско-америчка турнира у кошарци: 1936, 1937. и 1938. године. Први је одржан у Кливледну (Охајо), а на такмичењу је учествовало 12 клубова. На такмичењу 1938. победио је клуб под именом „St. Sava Club”, a други је био „Serbian A.C.”. Икао је генерални конзулат Краљевине Југославије пратио ова такмичења и делио пехаре, ипак није дошло до иницијативе да се од Срба из САД створи југословенски кошаркашки тим.

Милош Тимотијевић

Коментари

Популарни постови са овог блога

IN MEMORIAM – Анка Вучковић (Ane Vuckovich) (1923-2023)

ОД КАДА И ЗАШТО СЛАВИМО СРЕТЕЊЕ КАО НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК?

„СВЕТИ СИСОЈЕ НАД ГРОБОМ АЛЕКСАНДРА ВЕЛИКОГ”, ФРЕСКА НА ЈУЖНОМ ЗИДУ ПРИПРАТЕ ЦРКВЕ МАНАСТИРА НИКОЉА ПОД КАБЛАРОМ