ПРВО ПРВЕНСТВО ЈУГОСЛАВИЈЕ У КОШАРЦИ ИЗ 1940. ГОДИНЕ

 

Савез Сокола Краљевине Југославије (ССКЈ) званично је децембра 1936. примљен у ФИБА. На тај начин соколска такмичења била су једина званична кошаркашка првенства Југославије. За разлику од многих земаља у Европи, па и најближег суседства (Мађарска, Румунија, Бугарска, Грчка, Италија), кошарка није имала много поклоника у Југославији, која се није ни такмичила на европским првенствима пре Другог светског рата (1935, 1937. и 1939), као ни на Олимпијади (1936).

 

Прво званично домаће кошаркашко првенство Југославије у оквиру ССКЈ организовано је у Борову (насеље у близини Вуковара) 28, 29. и 30. септембра 1940. године. У то време Други светски рат је увелико разарао Европу, и сва међународна такмичења су прекинута. Југославија је у то време била изван војних сукоба.

 


Кошаркашко првенство у Борову одиграно је на иралишту предузећа „Бата”, фабрике која је производила обућу. На такмичењу су учествовале мушке и женске екипе екипе из седам соколских жупа: Београд, Карловац, Осијек, Петровград (данашњи Зрењанин), Сарајево, Сушак и Загреб. Такмичило се укупно 170 сокола и соколица разврстаних у 15 екипа (чланови – 6, нараштајци – 5, чланице – 2, нараштајке – 2). Београдска дневна штампа најавила је овај догађај, чиме се кошарка први први добила прилику да у пољу дневних вести буде равноправна са осталим спортовима.

 


Кошарка је у то време била развијенија у Загребу, него у другим деловима Југославије, што се видело и по резултатима. Соколи Загреба били су први у категорији чланова и нараштајаца, и нараштајки. Једно су чланице Сокола из Београда биле прваци испред Загреба. Прелазни пехар победницима предао др Владимир Белајчић, заменик старешине ССКЈ, а на трибинама је био и Иван Ковач начелник ССКЈ.

Милош Тимотијевић

Коментари

Популарни постови са овог блога

IN MEMORIAM – Анка Вучковић (Ane Vuckovich) (1923-2023)

ОД КАДА И ЗАШТО СЛАВИМО СРЕТЕЊЕ КАО НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК?

„СВЕТИ СИСОЈЕ НАД ГРОБОМ АЛЕКСАНДРА ВЕЛИКОГ”, ФРЕСКА НА ЈУЖНОМ ЗИДУ ПРИПРАТЕ ЦРКВЕ МАНАСТИРА НИКОЉА ПОД КАБЛАРОМ