ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У КОШАРЦИ 1946. И ПРВА ТИТУЛА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧЕХОСЛОВАЧКЕ

 

После разарајућег Другог светског рата обновљене су многа спортска такмичења, па и европска кошаркашка првенства. Тако је 1946. у Женеви (Швајцарска), где је и седиште ФИБА, организовано Четврто европско првенство у кошарци за мушкарце. Све утакмице одигране су између 30. априла и 4. маја 1946. у једној дворани. Предратна пракса да домаћин првенства буде земља победник на претходном такмичењу није могла д се спроведе, јер је Совјетски Савез још у лето 1940. присајединио Литванију, као и Летонију и Естонију.

 


На првенству је учествовало укупно 10 екипа, а у финалу је кошаркашка репрезентација Чехословачке победила Италију (34 : 32), а у утакмици за треће место тим Мађарске екипу Француске (38 : 32). За најбољег играча (МВП) проглашен је Мађар Ференц Немет, док је набољи стрелац био Пољак Павел Сток. Оно што је занимљиво, на овом првенству је почела је употреба скок шута, што је први демонстрирао Италијан Ђузепе Стефанини. Победник првенства, репрезентација Чехословачке, имала је већ завидну кошаркашку традицију у предратном периоду. Били су оснивачи ФИБА, а на првом првенству 1935. заузели су треће место.

 

Коначни пласман екипа:

1. Чехословачка

2. Италија

3. Мађарска

4. Француска

5. Швајцарска

6. Холандија

7. Белгија

8. Луксембург

9. Пољска

10. Енглеска

 


Федеративна Народна Република Југославија (ФНРЈ) није учествовала на овом такмичењу, настављајући лошу традицију из предратног периода. Кошарка се тек развијала, а 1945. одиграно је прво домаће првенство, заправо турнир. Екипе су формиране по федеративним републикама и покрајинама, уз додатак армијске екипе (Србија, Војводина, Хрватска, Македонија, Југословенска армија). На крају је Југословенска армија била првак. Следеће 1946. првенство су играли клубови, а прва је била Црвена звезда.

 

Југославија (ФНРЈ) је 1946. ипак играла међународне утакмице у оквиру Балканско-средњоевропских игара у Букурешту (Румунија). Очекивано прва је била Бугарска, друга Румунија, трећа Југославија, а четврта Албанија. У суштини ово је било такмичење источноевропских комунистичких земаља, и није имало неки већи значај у међународним оквирима. Ипак, то је било прво послератно такмичење на којем је учествовала кошаркашка репрезентација Југославија после првих утакмица из 1938. године.

Милош Тимотијевић

Коментари

Популарни постови са овог блога

IN MEMORIAM – Анка Вучковић (Ane Vuckovich) (1923-2023)

ОД КАДА И ЗАШТО СЛАВИМО СРЕТЕЊЕ КАО НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК?

„СВЕТИ СИСОЈЕ НАД ГРОБОМ АЛЕКСАНДРА ВЕЛИКОГ”, ФРЕСКА НА ЈУЖНОМ ЗИДУ ПРИПРАТЕ ЦРКВЕ МАНАСТИРА НИКОЉА ПОД КАБЛАРОМ