ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У КОШАРЦИ 1947. И ПРВО УЧЕШЋЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ НА ОВОМ ТАКМИЧЕЊУ

Према правилима ФИБА победник претходног првенства добијао је право да организује следећи турнир. Тако је Шето европско првенство у кошарци организовано у Чехословачкој, у Прагу, од     27. април до 3. маја 1947. године.

 


Учествовало је укупно 14 екипа, са приметним присуством источноевропских кошаркашких репрезентација. На крају је прво место заузео тим Совјетског Савеза који је у финалу победио екипу Чехословачке (56 : 37), а у утакмици за треће место репрезентација Египта савладала је састав Белгије (50 : 48). Тако се поновила пракса да изваневропске репрезентације учествују на Европским првенству. За најбољег играча (МВП) проглашен је Иван Лисов из Совјетског Савеза, а најбољи стрелац био је Француз Жак Периер (Jacques Perrier). Совјетска репрезентација имала је у свом саставу већи број играча из својих прибалтичких република, које су пре Другог светског рата имале развијену кошарку као независне државе.

 


Коначан пласман:

1. Савез Совјетски Савез

2. Чехословачка

3. Египат

4. Белгија

5. Француска

6. Пољска

7. Мађарска

8. Бугарска

9. Италија

10. Румунија

11. Холандија

12. Аустрија

13. Југославија

14. Албанија

 


За Југославију је ово првенство било прво учешће на европским такмичењима, на коме је лако губила утакмице. У мечу за 13, претпоследње место, побеђена је репрезентација Албаније (90 : 13). У кошаркашкој репрезентацији Југославије на овом такмичењу били су: Tullio Rochlitzer, Мирко Марјановић, Миодраг Стефановић, Божо Гркић, Ладислав Демшар, Небојша Поповић, Златко Ковачевић, Александар Гец, Александар Милојковић, Срђан Калембер, Зорко Цветковић, Ottone Olivieri и Божидар Мунћан. Тренер је био Стевица Чоловић. Пред сам почетак првенства Калембар је изабран уместо Милољуба Денића, играча Металца из Београда, који је касније створио одличну екипу КК „Борац” из Чачка.


Исте 1947. године кошаркашка репрезентација Југославије учествовала је на Другим балканско-средњоевропским играма у Тирани (Албанија), где је иза Мађарске заузела друго место. Трећа је била Румунија
.

Милош Тимотијевић

Коментари

Популарни постови са овог блога

IN MEMORIAM – Анка Вучковић (Ane Vuckovich) (1923-2023)

ОД КАДА И ЗАШТО СЛАВИМО СРЕТЕЊЕ КАО НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК?

„СВЕТИ СИСОЈЕ НАД ГРОБОМ АЛЕКСАНДРА ВЕЛИКОГ”, ФРЕСКА НА ЈУЖНОМ ЗИДУ ПРИПРАТЕ ЦРКВЕ МАНАСТИРА НИКОЉА ПОД КАБЛАРОМ