KONTRAOLIMPIJADA U ČIKAGU 1932. GODINE

Moderni sportski događaji, kao što su olimpijske igre, proizvode mnoge rituale koji povećavaju kolektivnu integraciju u mnogim poljima društva, a masovni mediji imaju presudnu ulogu u tom procesu. Na taj način se promoviše dominantna olimpijska kultura koja je moderna, muška i buržoaska. Na mnogo načina ona slavi ideologije nacionalizma, profesionalizma, korporativnog kapitalizma, takmičarskog uspeha i naročito fizičke moći.

Pojedini intelektualci iz redova levice redovno su kritikovali olimpijske igre kao „opijat" koji se deli masama kako bi im se omogućila zapanjujuća sreća i obezbedila klasna saradnja i partnertstvo između rada i kapitala. Nije sve ostalo na teoterisanju. Ponekad su organizovana i alternativna takmičenja. Tako je Američka Komunistička partija sponzorisala je čikašku Kontraolimpijadu 1932, u vreme kda je u Los Anđelesu organizovana zvanična Olimpijada, kao oblik protesta zbog hapšenja sindikalnih aktivista. Međutim taj događaj nije privukao veliku pažnju javnosti, niti je na sportskom planu dao neke značajne sportske rezultate. Ipak, ova Kontraolimpijada promovisla je antirasističku politiku sportu, što je bilo neobično važno. To nije bio usamljeni slučaj održavanja kontratakmičenja. Tako su za 1936. godinu zakazane Narodne olimpijske u Barseloni, kao festival mira, emancipacije i antifašizma. Pošto je izbio Španski građanski rat, ovaj događaj je otkazan.
U vreme potpune dominacije korporativnog kapitalizma, sveopšteg konzumerizma i ideala sebične sreće, inicijative da se organizuju alternativne sportske igre danas se retko se čuju. Masovni sportski događaji u različitim kulturama, nacijama i religijama svakako mogu imati i svoje posebne festivale koji će prikazivati njihove modele organizacije, tradiciju, istorijske i neke buduće promene. Nije potrebno ni izmišljati nove sportove, već se samo izmaći od sveopšte kontrole globalnih medijskih kuća i terora profita.



Коментари

Популарни постови са овог блога

IN MEMORIAM – Анка Вучковић (Ane Vuckovich) (1923-2023)

ОД КАДА И ЗАШТО СЛАВИМО СРЕТЕЊЕ КАО НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК?

„СВЕТИ СИСОЈЕ НАД ГРОБОМ АЛЕКСАНДРА ВЕЛИКОГ”, ФРЕСКА НА ЈУЖНОМ ЗИДУ ПРИПРАТЕ ЦРКВЕ МАНАСТИРА НИКОЉА ПОД КАБЛАРОМ