КРАЉИЦА ДРАГА ОБРЕНОВИЋ И ДОДЕЛА ОДЛИКОВАЊА ЗА ЊЕН РОЂЕНДАН 11. СЕПТЕМБРА 1901. ГОДИНЕ

 Симболика додељиваља одликовања увек има за циљ дуговечност таквог пропагандног чина у људској свести, повезаног са званичном државном репрезентативном културом, култом нације, династије и не мање важној завичајној оданости владару или владарском пару. За време краљице Драге Обреновић (1900-1903), њен рођендан (11. септембар по јулијанском календару) био је званични државни празник. Тога дана додељивана су и одликовања као један од начина популарисања неомиљене краљице. Та пракса била је и део свечаности 11. септембра 1901. године, која је по броју додељених одликовања после посете краљевског пара Шумадији и западној Србији превазишла све друге државне празнике, укључујући и претходни као и наредни последњи рођендан краљице Драге. Укупно је 229 лица добило ордење, нарочито оспобе из западне Србије, при чему су најбројнји људи из подручја око Горњег Милановца и Чачка, ужег завичаја породица Обреновић и Луњевица.




 

Додељено је укупно 10 ордена Таковског крста III реда, 29 ордена IV и чак 94 ордена V реда. Орден двоглавог Белог орла IV реда добило је 16 особа, а V реда само 5 људи. Орден Светог Саве III реда добило је 7 особа, IV реда 14, а V реда 54 лица. Укупно је додељено 133 Ордена Таковског крста трећег, четвртог и петог степена, 21 Орден Белог двоглавог орла четвртог и петог степена и 75 Ордена Светог Саве трећег, четвртог и петог степена.

 

Ордење је највећим делом дељено на иницијативу самог краља, министра унутрашњих послова или министра просвете. Поједина лица добила су орден и пре 11. септембра, а то су биле особе са посебним заслугама за династију, што је потврђивано јавним чином доделе одличја током посете унутрашњости земље. Таква лица унета су у овај списак, с тим да је посебан датум доделе ордена дат у загради. Ордење су добијали мушкарци. Изузетак је само једна жена, Гајичић Савка, председница Женске подружине у Смедереву, која је 27. августа 1901. године (по јулијанском календару) на самом почетку путовања, у Смедереву, добила Орден Светог Саве IV реда.

Коментари

Популарни постови са овог блога

IN MEMORIAM – Анка Вучковић (Ane Vuckovich) (1923-2023)

ОД КАДА И ЗАШТО СЛАВИМО СРЕТЕЊЕ КАО НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК?

„СВЕТИ СИСОЈЕ НАД ГРОБОМ АЛЕКСАНДРА ВЕЛИКОГ”, ФРЕСКА НА ЈУЖНОМ ЗИДУ ПРИПРАТЕ ЦРКВЕ МАНАСТИРА НИКОЉА ПОД КАБЛАРОМ