ПРВА ПРАВИЛА КОШАРКЕ ОБЈАВЉЕНА У СРБИЈИ 1924. ГОДИНЕ

 

Долазак Вилјема Вајланда у Београд крајем септембра 1923. означио је прво организовано ширење кошарке у Србији, иако се за ову игру и пре тога сасвим сигурно знало, па је било и покушаја да се оснују клубови (18. март 1923).

 

Прва кошаркашка правила објављена су већ 1924. године, која су приредили Слободан Ранчић и Светислав Вуловић, ученици Друге мушке гимназије у Београду, под оригиналним називом на енглеском језику:„Basket-ball”. Штампање правила помогао је „Црвени крст С.Х.С.”, тачније његов „Подмладак” у Београду, јер су кошарку доживљавали као игру која може помоћи као васпитно средство у подизању здраве омладине.

 


У уводном делу описан је кратак приказ развоја кошарке у свету и на просторима Југославије, укључујући и долазак Вајланда. Сама кошаркашка правила обрађена су кроз пет поглавља: игралиште и материјал, играчи, резерве и званичници, игра, погрешке и казне. Дат је и преглед израза који се користе у овој игри. Правила објављена у Београду 1924. била су најближа америчким. Кошарка је тада имала изразито васпитну улогу, тако да се налагало кажњавање „сваке грубости и неучтивости”.

Милош Тимотијевић

Коментари

Популарни постови са овог блога

IN MEMORIAM – Анка Вучковић (Ane Vuckovich) (1923-2023)

ОД КАДА И ЗАШТО СЛАВИМО СРЕТЕЊЕ КАО НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК?

„СВЕТИ СИСОЈЕ НАД ГРОБОМ АЛЕКСАНДРА ВЕЛИКОГ”, ФРЕСКА НА ЈУЖНОМ ЗИДУ ПРИПРАТЕ ЦРКВЕ МАНАСТИРА НИКОЉА ПОД КАБЛАРОМ