НЕЗВАНИЧНО ПРВЕНСТВО СВЕТА У КОШАРЦИ – ЧИЛЕ 1966. ГОДИНЕ

Пето првенство света у кошарци требало је да се одигра у Уругвају 1966. године. Због нестабилне политичке и економске ситуације, као и политичких борби, Уругвај није могао да организује такмичење. Уругвај је замолио ФИБА организацију да се одложи првенство за годину дана, што је и прихваћено.



Пошто су се све репрезентације већ припремала за Светско првенство, кошаркашки савез Чила предложио је да се у њиховој земљи организује такмичење. Било је то „незванично” Светско првенство у кошарци. Организатори су позвали директно 12 репрезентација, при чему нису заступљене све географске зоне. Тако су половином априла 1966. у Сантјаго де Чиле стигле репрезентације САД, Мексика, Бугарске, Перуа, СССР, Шпаније, Аргентине, Порторика, Бразила, Парагваја, Панаме и Југославиј. Екипа из Азије и Африке није било.

 

Репрезентацију Југославије први пут је на неком великом такмичењу водио тренер Ранко Жеравица, који је заменио Александра Николића. Управо на овом незваничном Светском првенству Југославија је освојила прву златну медаљу на неком великом међународном такмичењу.

Састав кошаркашке репрезентације Југославије на незваничном Светском првенству у Чилеу 1966. године:

4. Борут Басин, 5. Радивој Кораћ, 6. Трајко Рајковић, 7. Драган Ковачић, 8. Владимир Цветковић, 9. Драгослав Ражнатовић, 10. Иво Данеу, 11. Зоран Мароевић, Емил 12. Логар, 13. Рато Тврдић, 14. Драгутин Чермак, 15. Петар Сканси.



Милош Тимотијевић

Коментари

Популарни постови са овог блога

IN MEMORIAM – Анка Вучковић (Ane Vuckovich) (1923-2023)

ОД КАДА И ЗАШТО СЛАВИМО СРЕТЕЊЕ КАО НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК?

„СВЕТИ СИСОЈЕ НАД ГРОБОМ АЛЕКСАНДРА ВЕЛИКОГ”, ФРЕСКА НА ЈУЖНОМ ЗИДУ ПРИПРАТЕ ЦРКВЕ МАНАСТИРА НИКОЉА ПОД КАБЛАРОМ